Skiën in Albanië – InTheSnow

Ik wist niet dat je daar kon skiën: Albanië

Albanië, een land dat grenst aan de Adriatische kust tegenover Italië, ingeklemd tussen Griekenland in het zuiden en Montenegro in het noorden, is een land dat bij de meesten van ons in Noord-Europa weinig bekend is. Net als zijn buren is het een land vol prachtige landschappen en adembenemende bergketens, met als hoogtepunt Mt Jezerca, op 2.693 m in de Dinarische Alpen en nog iets hoger met Mt Korabi (2.751 m) in de Morava-bergen. Net als zijn buren krijgt het ondanks zijn zuidelijke breedtegraad meestal ook veel wintersneeuw. Maar zijn er ook skigebieden?

Een deel van de reden waarom het moeilijker is dan het zou moeten zijn om het antwoord hierop te vinden, is dat Albanië gedurende een groot deel van de tweede helft van de vorige eeuw Europa’s meest gesloten staat was, met een harde communistische dictatuur. Geruchten over skigebieden glipten wel eens naar buiten, maar het was moeilijk te ontdekken of er een skilift was en of je dan toch het land in mocht. Gelukkig is Albanië sinds de eeuwwisseling een meer genormaliseerde samenleving geworden. We weten nu dat er een paar rudimentaire skicentra zijn, maar niets zo ontwikkeld als de centra in naburige landen.

De grootste is nog vrij klein, Ski-Pista Bigëll, die twee liften heeft (waarvan er één blijkbaar is geschonken door Courchevel), die ongeveer anderhalve kilometer aan skipistes en minder dan 100 meter hoogteverschil bedient. Het ligt in het uiterste zuiden van het land, dicht bij de Griekse grens.

Het skigebied Bigëll Dardhë ligt in Albanië. Voor skiën en snowboarden zijn er 1,3 km aan pistes beschikbaar. Twee liften vervoeren de gasten. Het wintersportgebied ligt tussen de hoogtes van 1.585 m en 1.663 m.

Maar als je snel kennis wilt maken met alles wat de bergen van Albanië in de winter te bieden hebben, is er nu een heli-ski-operatie, simpelweg bekend als Heliski Albanië.

“Heli-skiën in Albanië is echt een unieke ervaring, met een aantal adembenemende uitzichten op een wilde, ruige bergketen waar maar weinigen de kans hebben gehad om te skiën. Van de glooiende alpine kommen tot de steile glijbanen, er is iets te bieden voor skiërs van elk type. Het diepe sneeuwdek aan de kust lijkt op wat je in BC of langs de westkust van de VS zou kunnen vinden, waardoor kussens en stekels ontstaan ​​die je normaal gesproken in het grootste deel van Europa niet ziet, ‘zei een woordvoerder van Heliski Albanië enthousiast.

Het bedrijf heeft de beschikking over een opmerkelijke 1.500km2 van bergen, met negen verschillende zones. Het Prokletije-gebied, een deelgebied van de 1.000 km lange Dinarische Alpen, heeft een steile topografie en glaciale kenmerken met verticale afdalingen tot 1.800 m mogelijk in de Valbona, Grbaja en Ropojani en Cijevna-vallei.


We hebben een regelmatige podcast genaamd The White Out, waar we de nieuwste uitrusting bekijken, praten over de nieuwste sneeuwvoorspelling en updates over waar je nu het beste kunt skiën, evenals interviews met absolute skilegendes EN we zetten elke week een resort in de schijnwerpers en nog veel meer . Je kunt onze reguliere podcast hier bekijken Appel | Spotify | Podcasts of zoek The White Out op de door u gekozen podcast-directory.

Add a Comment

Your email address will not be published.